How does it feel…

…. to be on your own, with no direction home, like a complete unknown, like a rolling stone?

Is muziek gedateerd? Of het nu in je eigen privéwereld is of in het openbare leven, de muziek die je hoort, is belangrijk. Toen ik puber was kwam ik regelmatig in De Tronk in Ommen en onder vrienden hebben we het over typische Tronkmuziek en dan hebben we het over Locomotive Breath van Jetro Tull of Paranoid van Black Sabbath. Later, toen ik in de kleine kinderen zat en niet veel naar concerten ging, zag ik Pinkpop en Rockpalast op TV met Nils Lofgren, Bettie Serveert en Pearl Jam. Ik nam het op op videobanden en draaide deze banden net zo grijs als ik de LP’s grijs draaide in de puberteit. Nu is alle muziek terug te zien op Youtube en te horen op Spotify. Hoor ik een bepaald nummer dan voel ik de tijd, waarin dat nummer actueel was.

Zo gaat het ook met grote gebeurtenissen in de wereld. Bij Zuid-Afrika denk ik aan Biko en Mandela Day van Simple Minds en bij de oorlog op de Balkan aan U2, die daar in Sarajevo One speelde. The Wall van Pink Floyd gaat misschien niet over de muur, maar past geweldig bij de tijd na 1989, toen de grenzen tussen oost en west open gingen. Prachtig mooi. Bij de hongersnood in Bangladesh creëerde George Harrison “The concert for Bangla Desh”. Ook grijsgedraaid. Bob Dylan speelde een set met vijf nummers en werd door Harrison aangekondigd als “The only friend of us all….”

De muziek van de jonge Bob Dylan hoort onmiskenbaar bij de grote gebeurtenissen in de jaren zestig. De moorden op Kennedy en Martin Luther King, de Cubacrisis en de Vietnamoorlog. Ik zag ooit de film “No direction home” van Martin Scorsese en gisteravond “A complete unknown” van James Mangolds over het leven van Dylan. Wat een fantastische film. Samen met wie ik ben waren we in the Village in New York, dik 15 jaar geleden. We liepen langs café Wha, over het Washington Square en stonden stil bij het Chelsea hotel. We gingen naar cafés waar muziek werd gemaakt, zoals The Bitterend. Daar in die buurt kwam de jonge Dylan de wereld in en maakte hij zijn muziek. Of hij aardig was voor anderen? Ik denk het niet. Of hij wist wat hij wou? Ja dat wist ‘ie. Hij deed wat hij dacht. Hij noteerde de tijdgeest in zowel de tekst als de muziek. De crisis van die tijd werd door hem muzikaal omlijst. De voedingsbodem van die omlijsting werd prachtig weergegeven in de film. Timothée Chalamet speelt Dylan prachtig. De muziek in de film is geweldig.

Ook vandaag de dag ervaar ik crisis. Enerzijds wordt het gevoel van crisis gerelativeerd door de vele crises van begin jaren 60. Toen was er ook veel gedonder en gevaar. Anderzijds vraagt de dreiging van vandaag de dag om nieuwe woorden en nieuwe muziek. De tijdgeest zal gevangen worden door nieuwe mensen in nieuwe muziek en nieuwe woorden. De crisis is nog diep. Ik zie het nog niet ontstaan, maar ik kan niet wachten op mensen als Dylan die ons woorden geven om de shit van Trump en Poetin te verdrijven.

Dat gaat gebeuren.

24 februari 2025