Twee jaar gangs

Ik ben nu dik twee jaar bezig met de opleiding tot molenaar. In de molenwereld bestaat dezelfde discussie als in de zorg en bij de politie en overal. Ik word opgeleid als allround molenaar, die zelf een molen kan beheren. Dat wil zeggen de dagelijkse bediening, maar ook het reguliere onderhoud en de contacten met de subsidiegevers en de bediening van in principe alle molens in Nederland. De dagelijkse bediening van een molen is eigenlijk een ander niveau dan het verantwoordelijkheid dragen voor het reguliere onderhoud en de contacten met bijvoorbeeld de monumentenzorg en andere geldschieters. Dat laatste zou me wel liggen, maar het onderhoud en het zien wanneer er ergens slijtage op komt is voor een boekhouder als ik wat lastig. Ik heb van huis uit geen technisch inzicht. Gelukkig leer je wel van alles en en wanneer je er maar vaak genoeg mee bezig bent, komt het vanzelf een keer binnen.

Ik ben nu goed twee jaar bezig en dat is de gemiddelde termijn. Er is wat vertraging door corona en vakanties etc. Maar mijn uren heb ik gedaan. Nu nog het fiat van de instructeur om mee te doen aan het regionale examen en dan een half jaar later meedoen aan het voorjaarsexamen. Ik ga proberen het najaar te halen, maar het kan ook nog maar zo zijn dat ik nog een half jaar langer nodig heb. Bottleneck is enerzijds het leren van de theorie. Ik leer dit echt niet eenvoudig. Je moet best veel actief weten. Ik ben meer van het opzoeken. Kan de dingen wel snel vinden. Maar dat weten, dat voelt als Engels idioom in de kop stampen in de eerste van de middelbare school. Het tweede is praktijk. Je moet een echte goede routine hebben opgebouwd. Ik wil nog weleens in de tuin de snoeischaar daar laten liggen waar ik hem heb gebruikt. Dat kan op de molen echt niet, Alles heeft zijn plek en een ander moet het ook kunnen vinden.

Detail van molen nummer 3 in Aarlanderveen

Nou ja zo rommelen we wat voort. Ooit zal ik in mijn eentje die molen aanzetten en wat is daar dan aan. Draait die molen, dan is dat leuk voor de mensen. Zelf heb je dan niks meer te doen. Nou ja, schoonmaken en opruimen. En het ding onderhouden.

Vandaag in Aarlanderveen geweest. Een molenviergang. De enige in Europa. Alle molens zijn uniek. De een is nog meer uniek dan de ander.

3 juli 2021