Coronacrisis (16) – Pensioen

Een jaar geleden was de lucht ook stralend blauw. Mijn laatste werkdag en de borrel bij café Nescio. Wat een heerlijk jaar… Nieuwe treintafel gebouwd, naar Nepal geweest, kinderen onder de pannen, hartbreak hotel closed en iedereen dichtbij groeide op zijn manier door. Hoe het mij vergaan is kun je lezen op deze site. Beter kan niet!

Van Corona hadden we tot een paar maanden geleden nog nooit gehoord. Jaap van Dissel meldt op het moment dat ik dit tik, aan de Tweede Kamer dat we half mei een aantal zaken beter onder controle hebben, zoals de ziekenhuisopnames en de opnames op de IC bedden. Het lijkt dus mee te vallen. Misschien. Ik heb last van wisselende beelden.

Gisteren las ik een studie waarin verschillende scenario’s onderzocht zijn. Onder andere een scenario, waarbij we vooralsnog geen vaccin vinden. Dat kan betekenen dat we tot 2025 last hebben van Corona. Ik kan me niet voorstellen dat we dit jaar nog een Tour de France rijden of een ronde van Vlaanderen. Ook niet dat we de beker finale spelen met 50.000 man op de tribune. Volgens Rutte moeten we leren omgaan met de anderhalve meter economie. Maloot (zo komt hij op mij over) Wiebes vraagt elke sector een plan te maken voor een opstartfase. Ik vind dat een goede vraag. In het onderwijs wordt er driftig over nagedacht: Bijvoorbeeld scholen beginnen met alleen de hoogste jaren en de eindexamenklassen. Tot op dit moment durft alleen de burgemeester van Eindhoven de KNVB te weerspreken.

Ik denk aan de volgende maatregelen.

 • Eén richting verkeer in de winkels (zien we nu al).
 • Twee derde van de stoeltjes in de stadions, de theaters en bioscopen eruit.
 • In cafe’s niet meer staan. Alleen aan grote stamtafels met anderhalve meter afstand ertussen.
 • Niet meer vliegen intercontinentaal. Alleen het hoogst noodzakelijke.
 • Niet meer op vakantie naar Tenerife.
 • Doorpakken met een meer duurzame economie.
 • Elke minister, elk ministerie, alle overheidsorganen van EU tot aan gemeentes gaan geld uitgeven dat ze slechts ten dele hebben. Dus gaan ze lenen of geld bij drukken. Gevolg:
  • Hogere rente
  • Hogere hypotheekkosten
  • Lagere prijzen voor huizen
  • Goedkoper huren

En last but not least: Betere pensioenen. Immers de rente stijgt en de rente over rente neemt toe.

Vanmiddag stukkie gefietst. Zie foto.

16 april 2020