Coronacrisis (10) – Het waait wel over…

Nou, het waait niet over. Het virus waait over de wereld. Trump is om, Bolsenari is om, in Zuid Afrika schieten ze met rubber kogels de mensen hun krotten in en onze minister van Financiën, maakt na een eerdere ruzie, een miljard over naar Zuid Europa.

Het gaat nog lang duren. Deze crisis. Iedere econoom weet dat nu de overheid moet komen en geld moet uitgeven, nu én de burger én het bedrijfsleven de hand op de knip houden. Hoe al die miljarden straks betaald gaan worden is voor de meeste economen ook geen raadsel: Eerst worden de reserves aangesproken en daarna wordt er geld bij gedrukt, vervolgens stijgt met de inflatie de rente. Dat is misschien goed voor de pensioenen, maar niet voor de huizenbezitters, want dan worden de huizen goedkoper. Een overheid die teveel geld uitgeeft en moet voldoen aan Europese regels omtrent begrotingstekorten, komt aan de beurt. De Britten zijn misschien blij dat Brexit is gelukt, maar ook zij komen aan de beurt met hoge werkloosheid en een sterk stagnerende economie.

Overigens, heeft iemand al aan minister Hoekstra gevraagd wat de waardedaling van de aandelen KLM is, die hij het afgelopen jaar heeft gekocht. Nu gaat hij nog een miljard stoppen in een bodemloze put die door de landen in het midden oosten is losgetrokken. Zij immers vliegen zo goedkoop, dat geen enkele luchtvaartmaatschappij daar op langere termijn van kan winnen. Ik voorspel hier een tweede RSV enquête, nog voor het geld is uitgegeven. De RSV enquête was een parlementaire enquête over staatssteun voor de parel van de Nederlandse industrie: het Rijn Schelde Verolme concern. Lees dit blog over 10 jaar!!.

Ondertussen maken vandaag de ambassadeurs van China en de Verenigde Staten ruzie over de vraag wie nu waar te laat mee was. Waren de Chinezen te laat met het informeren van de WHO? Nee, zeggen de Chinezen, jullie Amerikanen hebben niet geluisterd! Jullie dachten dat het voor de pasen wel geregeld zou zijn.

Wat anders: Nadat we woensdag samen gegeten hadden via een video verbinding, kwam de vraag naar boven: hoe moet dat met het eieren tikken met pasen? Eieren tikken is een gewoonte van oudsher in Ommen (zie hier). Met wie ik ben, doen het ook altijd met het paasontbijt. Ik heb toegezegd een ontbijt te maken en dat op de diverse adressen te bezorgen. Vers brood en verse jus en eieren om mee te “videoeierentikken”. Een mens moet zich ergens zorgen over maken.

Vanavond zal ik Ain’t No Sunshine in de uitvoering van Bill Withers luisteren. Mooie muziek helpt. Ook de muziek van Bill Withers.

3 april 2020