Coronacrisis (14) – Stille zaterdag

Het is een rare tijd. De lucht vandaag is weer strak blauw. Geen vuiltje aan de lucht, zou je denken. Gisteren tegen de regels in van de ene stad naar de andere gefietst, door de bossen. Een weer terug. Prachtige tocht. Ook weer naar de markt geweest. Daar is het wel gevaarlijk, denk ik. Zoveel mogelijkheden tot besmetting. Iemand nabij is daar bang voor.

Zo langzamerhand komen we er achter dat het nog niet gedaan is. Mensen met een lichte besmetting bouwen onvoldoende anti-stoffen op. We moeten leren een anderhalve meter samenleving op te bouwen. Voor het eerst gaat door me heen: kunnen we volgend jaar wel op vriendenweekend met carnaval in 2021? Dat hebben we al 41 jaar gedaan. In mijn beeld is de KNVB helemaal van de pot gerukt. Ze moeten echt een viroloog in dienst nemen. Op 12 juli met 50.000 mensen de finale van de beker spelen…. Gelukkig hebben ze in Eindhoven het licht gezien. Voorlopig geen voetbal daar. Uitgesloten.

Het is ook stil op het spoor. Deze foto is gemaakt van de kaart van het spoor van vanochtend 10:53. Heel veel treinen uitgevallen.

Op straat zie je spelende kinderen die meedoen in de oproep om afstand te houden. Molens die een wit doek met een rood hart in de top hebben gehesen. En standbeelden met een mondkapje.

Morgen is het pasen en gaan we virtueel eieren tikken.

Paul Kusters in de Gelderlander vandaag.

11 april 2020