Met de auto op pad….

Vroeger deed ik een dergelijk rondje op de fiets… Van Ommen naar Varsen via Oudleusen naar Dalfsen langs Rechteren naar Vilsteren en weer door via Gietmen naar Nieuwebrug om weer in Ommen uit te komen. Met wie ik ben ging vandaag naar Ommen en ik was vrij om te doen wat ik wou. Ik ging mee. Hoe vul je bijna drie uur? Met molens en treintjes kijken.

Ik wou een keer naar de molen in Dalfsen. De molenaar had ik een keer in de Achterhoek ontmoet. Dat was een aardige man, dus ik had mezelf al voorgenomen om zijn molen een keer te bezoeken. Hij draaide niet op deze niet al te koude zaterdag in januari. Ik ging al snel door naar Vilsteren. Honderd keer ben ik langs die molen gefietst, gewandeld en toen ik naar Zwolle op school ging met de brommer, gecrost. Een prachtige plek. Heel rustig, toch een open plek in het bos, zodat er genoeg wind vrijkomt. Maria stond vroeger op de achtergrond toe te kijken. Nu is op die plek een bankje geplaatst. Het is heerlijk lopen daar. Langs een oude Vechtarm met allerlei vogels, die je bijna nergens meer tegenkomt. Het is er verstild haast. Zeker op zo’n dag in januari als zelfs café de Klomp dicht is. Café de Klomp is nooit dicht!!! Dan maar door naar Nieuwebrug. Mooie route om te fietsen, te wandelen en met de auto te scheuren door het Vilsterse veld, Dalmsholte en Gietmen. Bij het oude station van Vilsteren moest ik wachten voor de trein. Snel sprong ik uit de auto om een foto te maken. Gelukt!! Ooit wilde ik dat station met een vriend kraken om er te gaan wonen. Het is er nooit van gekomen. Bij Nieuwebrug heb ik me gelaafd aan broodje beenham en een kop koffie om snel door te gaan naar de Bestmenermolen. Vroeger waren voor mij alle molens gelijk. Nu zag ik dat de een dit wieksysteem heeft en de ander dat wieksysteem. Wel hadden de meeste molens hetzelfde systeem voor het stilzetten, het vangen. Voor de gewone lezer doet dat er niet toe. Ik sloot mijn tocht af bij de Lelie. de enige molen die draaide. Ik zocht de molenaar op, maar die was lunchen. Het weer was zodanig dat dat kon: rustig winterweer, zonder depressies op komst. Een mooi rondje met de auto… Dat zal ik ook nog eens op de fiets gaan doen.

11 januari 2020