Coronavirus (4) Lock down

Gisteren schreef ik nog dat ik morgen die plantjes ga planten op het graf van mijn vader en moeder. Vandaag heb ik besloten dat niet te doen. “Blijf thuis als je verkoudheidsklachten krijgt”, luidt het advies van het RIVM. Dat doe ik vanaf nu. Geen paniek, beetje verkouden.

In India zijn 1,3 miljard (!!) mensen in Lock down. Je kunt het je niet voorstellen dat een stad als Kathmandu in Nepal, waar ik in november was, dicht gaat. Ik heb het dan luxe met een achtertuin en meer.

Vanochtend gekeken naar de briefing door het RIVM van de Tweede Kamer. Heerlijk om zo’n man als Jaap van Dissel aan het werk te zien. Deskundig, duidelijk en goede informatie. Wat me boeide was zijn betoog over de absoluutheid van getallen. Dat is er niet. Hij liet een plaatje zien van scenario’s. Zo’n plaatje dat we ook zien wanneer het drie graden gevroren heeft en het KNMI de vorstgrafiek laat zien, de pluim. We zien dan bij hoeveel graden vorst het ijs gaat aangroeien. En: wanneer het niet vriest dat het ijs dan weer water wordt. Als gewezen business controller wees ik ook altijd op het verhaal achter de cijfers. Absoluutheid bestaat niet. Er hoeft maar iets te veranderen, of de cijfers zijn anders.

Heel anders wordt dat beleefd in Verenigde Staten en Brazilië.

Trump sluit niet alleen letterlijk zijn ogen bij deze uitspraak. Bolsonaro maakt het nog bonter:

Ik ben goed te pas, vind het leuk om een blog bij te houden en ga zo een “Rail away maken” van mijn treinbaan. Het blog geeft ook een beeld van hoe het gaat met je ontwikkelingen.

25 maart 2020