De Ganges

In Zuid Amerika heb je de Rio Grande, in Noord Amerika de Missisippi, in Afrika de Zambezi, bij Arnhem de Rijn en hier in Patna de Ganges. Ganga noemen ze hem hier. De Ganges ontspringt ergens in de Himalaya. Onder andere de Kali Gandaki, waar we langs liepen op onze tocht in Nepal, komt uit in de Ganges. Zo schoon als hij daar lijkt, ze smerig is de rivier hier in Patna. Zagen we in Kagbeni blauwe luchten, hier zien we alleen smog. De zon is verdwenen. En dan moet je je nog bedenken dat ook nog Bangladesh de Ganges voor leven zorgt en pas daar de Indische Oceaan in stroomt.

Wij zijn hier in de droge tijd. Een beetje regenwater en een beetje smeltwater vult de rivierbedding. Deze rustige rivier wordt in de Monsoon een monster van geweld. Alles wat deze rivier tegenkomt, en dat is niet niks, stroomt ongezuiverd de oceaan in.

Op deze rivier varen we. Hier is de rivier dik twee kilometer breed met in het midden een eiland. Daarop is landbouw en worden zoals overal in India een paar koeien gehouden. Vaar je tien minuten terug naar de stad, dan kom je in een stad met in 2001 1,4 miljoen inwoners, waar ze een metro aan het bouwen zijn. Een groter contrast is niet mogelijk.

Dit contrast kan ik niet aan.

6 december 2023