Vooruitgang of niet….

Wanneer je hier rond loopt, komt steeds de vraag naar voren: Wat is vooruitgang? We vertrekken uit Muktinath, waar ze volop investeren in de mensen uit India, waarvan ze verwachten dat ze de komende jaren zullen komen. Het geld voor die investeringen komt slechts ten dele van de lokale bevolking. Zij hebben geen spaarpotje op gebouwd. Want het boerenleven hier is een leven met seizoenen. De oogst is nu binnen, het veld wordt klaargemaakt en in het voorjaar wordt er gezaaid. Genoeg voor een jaar. Daar kun je geen hotel van bouwen met vier verdiepingen. Ze zullen gaan werken in de hotels voor weinig geld, veronderstel ik.

De weg waar we deels overlopen is aangelegd met Chinees geld. Vroeger liep de hoofdweg door het dorp waar we nu zijn, Marpha. Het is nog heel. Er zitten mannen op het dorpsplein, kinderen komen uit school er zijn winkeltjes met prullaria. Het is zo op het eerste gezicht goed toeven. Bij andere dorpen loopt de hoofdweg midden door het dorp. De boel lijkt kapot. Maar er is wel handel. Dus geld.

Ondertussen is het uitzicht van vandaag weer adembenemend mooi.

26 november 2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *