Once in a lifetime…

Weer gaat de blues van Harry Muskee met ons mee…. We lopen vandaag naar Muktinath. Op plaatsen waar natuur en bergen zich in al hun glorie laten zien, komt religie om de hoek kijken. Ooit liepen we naar een pas op de grens van Zwitserland en Italië en kwamen we Maria, de moeder van Jezus, tegen. Hier hoog in de bergen is Boeddha oppermachtig. Overal tempeltjes als in Zuid Limburg en nu waar we zijn is een enorm Hindoeïstisch, Boeddhistisch centrum. Mensen uit India en vele andere landen komen hier voor hun pelgrimage.

Met wie ik ben en ik zijn hier voor de natuur. Ik vooral omdat ik gek ben van het Annapurna circuit. Rond een berg lopen kan ik misschien. Maar rond deze berg? Dat gaat me niet lukken. Vier jaar geleden waren we in Manang en nu in Muktinath. Ik vind het geweldig. Op de stelling van de molen zeggen we vaak: mooier wordt het niet. Lekker windje, heerlijke zon en draaien maar met de molen.

Maar hier: overweldigend, once in a life time: mooier wordt het echt niet. En je kan er van alles op afdingen, wanneer het gaat om het klimaat, cultuur en de natuur. Je moet misschien wel denken: doe het nu, want over 50 jaar kan dit niet meer. Het wordt ontwikkeld nu. Wij gingen te voet, velen met de taxi of de bus. Over 30 jaar komen ze net als in Zermatt met de helikopter. Nadat we bij de tempel waren geweest, bleek dat er al een heli platform is. En zelfs dat Xi uit China hier al is geland. (NB: teveel info voor één blog.)

Nog even terug naar onze tocht: Onderweg lopen we soms langzaam, soms stijl omhoog. Intrigerend zijn de holen in de bergen. Die zijn niet natuurlijk, zo blijkt als ik daar naar vraag bij de porter. De holen zijn gebouwd door vluchtelingen uit Tibet. Later kregen ze van de Nepalese koning het recht om te komen wonen. Nu bouwen ze hun eigen bestaan op in Nepal. Ik denk dat we daar in het Nederland van na 22 november 2023 nog wat van kunnen leren. Je kunt er hier over lezen.

25 november 2023