En nu: besturen die stad!

En dat is best ingewikkeld. In maart zijn we niet voor niks naar de stembus geweest en sinds gisteren hebben we een nieuw college met een coalitieakkoord. Ook in Arnhem. Ja, het collegemoet nog worden geïnstalleerd, maar dat is een voor de meeste raadsleden feestelijke gebeurtenis.

Dat besturen niet zo eenvoudig is, bleek gisteren wel tijdens de raadsvergadering over de Schaapsdrift. De Schaapsdrift is een straat die op een strategische plek blijkt te liggen. De gemeente wil er woningbouw (hoogbouw) realiseren. Goede zaak zou je zeggen. Naast de klimaatcrisis is de wooncrisis een van onze grootste problemen op dit moment. Wanneer je geen geld hebt, kun je haast nergens wonen. Dus bouwen, bouwen en bouwen: voor de goede doelgroepen.

Wat zich wreekt is dat er niet goed gecommuniceerd is met de mensen rond de Schaapsdrift. Dat de gemeente de huizen daar, wanneer iemand wil verhuizen, het eerste kooprecht krijgt om speculatie tegen te gaan, vind ik goed. Mensen moeten een goede prijs krijgen. Dat mag best wat boven de marktwaarde zijn, maar niet drie keer de marktwaarde.

Uitslag van de raadsvergadering over de Schaapsdrift.

Ik zat te denken hoe ik mij zou voelen, wanneer ik mijn huis uit moest omdat de gemeente in het blok waar ik woon 10 hoog wil bouwen. Ik zou het beroerd vinden. Aan de andere kant zijn veel huizen in Presikhaaf nieuw gebouwd, waar mensen ook moesten verhuizen en waar nieuwbouw voor in de plaats kwam. Veel mensen kregen daarna een hogere huur. Ook niet gemakkelijk.

Het gaat vaak om de manier waarop. Om goed bestuur. Om te luisteren naar de mensen. Ook naar je tegenstanders. Wat zit hen dwars en hoe kun je voorkomen dat het dwarszitten overslaat in een wantrouwen tegen elke politiek en elk bestuur.

Dat moet van twee kanten komen: van de burgers en van het bestuur. Hierachter is een school en die staat al tijden leeg. Eerst zouden er veertig appartementen komen en nu komen er dertig, Wanneer je ziet hoeveel inspanning het kost, om mensen mee te krijgen voor alleen maar een verandering van een school naar huizen. Daar kun je met gemaakt een paar huizen voor bijbouwen.

Waar nu een mooie lege bioscoop staat in de stad kan ook worden gewoond. Alle processen die daaromheen worden georganiseerd. Pfff, we polderen wat af.

Wat ik hoop is dat het nieuwe college tot het uiterste met de mensen die nu wonen op de Schaapsdrift in gesprek gaat. Dat voorkeursrecht om te kopen moet blijven. De plannen om te bouwen moeten worden ontwikkeld. Er moeten heel veel huizen worden gebouwd. Kleine, hele kleine en niet al te kleine huizen. Maar ook de communicatie moet fors worden verbeterd. Zonder arrogantie met begrip voor de mensen van de Schaapsdrift voor het onverwachte en voor het ongewenste.

Gelukkig hebben we een burgemeester die dat begrijpt. Maar onze wethouders en raadsleden, die vanaf komende maand weer missionair zijn, moeten het ook begrijpen.

Bouwen graag, maar met goede communicatie naar en begrip voor de mensen die de consequenties ervaren.

Aan het werk. Jan Schaeffer, wethouder huisvesting in Amsterdam, zei ooit: ”In gelul kun je niet wonen.”

2 juni 2022