Globalisering

De president van China, Xi Jinping, en de president van de Verenigde Staten, Joe Biden, praten over van alles: over het klimaat, over Oekraïne, over Palestina en Israel, over de economie, en noem maar op. Waar ze ook over (laten) praten is over ASML, een simpel bedrijfje in Veldhoven, Nederland dat chipmachines maakt voor de grote chipproducenten, als Samsung en Intel. Geen chips dus, maar machines, zoals Stork vroeger in Hengelo de machines voor de textielindustrie maakte. Die machines hebben de beste technologie en daarom heeft ASML bijna een monopolie. De aandelenkoers ging in vijf jaar van € 135 naar € 630 met een maximum van tegen de € 800.


Zo’n bedrijf heeft slimme mensen nodig. Die hebben we genoeg in Nederland zou je denken. Maar niets is minder waar. Veel, ook in Eindhoven wonende werknemers, komen uit Aziatische landen. India voorop. En zo kan het gebeuren dat iemand in mijn familie met een Indiër is thuis gekomen, ik nu in Nepal zit en volgende week naar hun bruiloft ga.
Met wie ik ben komt uit dezelfde plaats als ik, maar wij wonen al niet meer in die plaats. Maar de generatie na ons, komt mensen tegen from “all over the World”. Dus die trouwen ook “all over the World” .

Gisteren was ik in een Nepalese kledingwinkel om met onze Nepalese vrienden een Sari te laten maken voor met wie ik ben. Een echte Sari. Prachtig om te zien. Wie hadden die dag al heel wat voorbeelden gezien, want deze periode is de periode dat veel mensen trouwen. Het is mooi, droog weer, de monsoon is echt over, de lucht is helder en de oogst van het jaar is binnen. Het bezoek aan de winkel was een prachtige ervaring!

Zondag gaan we met de taxi naar de grens en in India met de trein naar de bruiloft. We gaan het zien. Het lijkt me een belevenis.

30 november 2023