Until my dying day…

Tot de dag waarop ik sterf…. Ik werd getroffen door deze zin in de song Somewhere van Within Temptation *). Gelukkig voelt die dag niet als nabij. Ver weg zelfs en dat is een geluk.

Van de ene naar het andere moment kan het anders zijn, zo ervaren vrienden en familie van me. Deze tekst gaat niet over ziekte maar over een verloren liefde:
I ‘ll find you somewhere.
I’ll keep on trying
until my dying day.

Een verloren liefde heb ik niet en ook dat is geluk. Waarom de zin me raakte, is omdat deze niet over de dood gaat, maar over het leven. Over de tijd die je hebt. Over dat wat je nog mag en kunt doen. En hoe je daar invulling aan geeft.

Samen met wie ik ben zag ik de Engelse TV serie “The Split”. Het verhaal gaat over een familie die eigenaar is van een advocatenkantoor gespecialiseerd in echtscheidingen. De moeder is eigenaar, twee dochters zijn advocaat en de derde dochter is in de sixties blijven hangen en draagt bloemetjes jurken. Alle voor mij bekende vormen en varianten van scheidingen en niet scheidingen komen langs. Het is een mooie serie: wanneer je nog eens wilt bingen is het leuk hier naar te kijken. Na drie seizoenen ben je klaar.

Een van de verhalen in het derde seizoen is van een vrouw die ongeneeslijk ziek was en haar man niet met haar verschrikkelijke lot wilde belasten. Ze wendde voor dat ze wilde scheiden en dat ze naar Zurich ging verhuizen. Haar man was radeloos. Hij wilde eerst niet scheiden. Hij zag allerlei dingen als verborgen relaties. In zijn hoofd was hij hun hele leven langsgelopen. Dat moest het zijn, een verborgen relatie. Maar zij wilde “until haar dying day..”, tot haar dood, hem niet belasten. Ze had goed nagedacht, was niet dom en had haar eigen tijd ingedeeld. Het was niet uit egoïsme, maar uit altruïsme. Hoe kun je er naast zitten. Daar kwam ze samen ook achter in de laatste uitzending.
Hun tijd van leven werd totaal anders.

Het gaat dus over het leven. Wat we kunnen doen. Je kunt zeggen wat heeft het voor zin in de week van de Turks / Syrische aardbeving. Bij de pakken neer gaan zitten ligt voor de hand. Of nu deze dagen het voorjaarsoffensief in Oost Oekraïne op handen lijkt te zijn. Wanneer je de zwart/wit beelden van Eddie van Wessel op je in laat werken die hij daar maakte dan wordt je toch ter plekke depressief.

De titel van dit blog maakt me bewust dat ik dat niet wil. En dus ga ik door met de tuin, de molen, mijn treintjes en met de mensen om mij heen. De wereld een beetje mooier kleuren, zoals Herman van Veen dat al zong in “Anne”.

Soms lukt dat en sta je op zaterdagmorgen langs de lijn bij de pupillen.

11 februari 2023

*) Ik hoorde de uitvoering van dit nummer op het album Pure Air van Anneke van Giersbergen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *